Киянин зробив самостiйне сходження на гору Монблан

Четверг, января 26, 2012 17:47

Новим досягненням може поповнитися “Книга рекордів України”. Відповідну заявку подав киянин Валерій Калинчук. Він сам піднявся на гору Монблан – найвищу в Альпах. Зазвичай альпіністи долають цей підйом лише групами, адже вершину вважають однією з найнебезпечніших у світі.
Багато років – в авто- й мотоспорті, своя команда, численні перемоги. Та кар’єру гонщика в дві тисячі четвертому обірвав інсульт. Удар стався під час мотоперегонів.
Валерій Калинчук, мандрівник:
- Долгая реабилитация в больнице, ходил по стенке, честно говоря, уже готовился писать завещание.
Валерію Калинчуку заповіт не знадобився. Здолавши хворобу, великі перегони він залишив. Одного дня прийшла ідея піднятися в гори. Подолав Говерлу й уже почав мріяти про Ельбрус. Утім, вершину закрили через загрозу тероризму. Так вибір впав на Монблан.
Валерій Калинчук, мандрівник:
- Познакомился со многими людьми, которые там были, которые знают, как это делать. И все как один говорили, что одному, да еще после инсульта, туда ходить вообще не рекомендуется, это нельзя, невозможно.
Монблан – найвища гора в Альпах, заввишки понад чотири кілометри. Й одна з найнебезпечніших. Щороку там гине близько десятка альпіністів. Дістатися піка можна двома шляхами. Валерій обрав для підйому найважчий.
Валерій Калинчук, мандрівник:
- На подъеме было частое желание, чтобы меня пристрелили. Но как бы там ни было, считая шаги по 50, по 20, в вершине даже по 5 уже, за шесть часов туда я поднялся.
Шлях до вершини він не забуде ніколи. Про небезпеку його попереджали зустрічні альпіністи, які рухалися тільки групами. Якось поруч завис патрульний вертоліт. Рятувальник у мегафон кричав, щоб Валерій терміново повертався вниз, але він не послухався. Ось світлини, зроблені на вершині мобільним телефоном. Фотоапарат Валерія повітрям віднесло до прірви. Каже, це гора взяла свою данину, пустивши до себе українця. Одного разу зачепив купу каміння, ледь не вбивши іншого альпініста.
Але повернувшись на Батьківщину – не покаявся. Здолав кілька менших вершин, випробував себе в підземних печерах. Утім, відчуття близькості неба не залишає й донині.
Валерій Калинчук, мандрівник:
- Горы все таки тянут пока больше. В них что-то больше есть, высокое. Говорят, выше – это к Богу, а вниз – это к дьяволу. Поэтому, все таки пока – выше. И надеюсь, все выше и выше, и выше, как в песне поется.
Нині Валерій Калинчук мріє здолати відомий семитисячний пік Леніна. А перед тим – випробувати себе на вершинах заввишки шість тисяч метрів.

джерело: “1tv.com.ua”






Нет комментариев

Оставить комментарий или два