Киянам покажуть мистецтво сучасних українських художників

Понедельник, февраля 13, 2017 10:40

«Раймузей», що 14 лютого відкриється у просторі ArtUkraine Gallery — це спільна виставка трьох знаних українських художників – Олега Тістола, Миколи Маценка та Романа Мініна. «Сучасне мистецтво — це логістика сенсів» — говорять автори і відразу запрошують глядача до гри сенсами, починаючи з самої назви проекту.

«Мистецтво минулого і сьогоднішнього дня, свідомо чи підсвідомо, обертається навколо раю. Чи то відчай неможливості його знаходження, чи то іронія — не має значення. Більшість художників з давніх часів займаються пошуками раю або створенням штучного раю, або розмовами про рай і пекло».

На думку учасників проекту, специфіка локального раю на даний момент полягає в тому, що наша країна об’єднала абсолютно різних, самостійних і вільних людей: «Таких людей може об’єднати одна — єдина стратегія — це стратегія боротьби між добром і злом, яка передбачає вихід із пекла і перехід до раю». Другий аспект і варіант прочитання назви відсилає до адміністративно — територіальної одиниці, яка в даному випадку виступає в якості одиниці культурної. Художники вважають, що, як і багато трансформацій в нашій країні, котрі розпочиналися як громадські ініціативи, формування музею теж необхідно починати «знизу». Задля чого cтворити у кожному районі музей, де громадян матимуть змогу самостійно трактувати категорії краси, раю чи естетики загалом.

Значною мірою на цю думку авторів проекту навело місце проведення виставки: Печерськ та одна з найрезонансніших новобудов в країні на Грушевського 9-А, що постає вдалим майданчиком для дискусії. Автори пропонують власне бачення самого поняття «музей» як динамічної і відкритої громадської структури, простору для суспільного висловлювання і активного обговорення проблем культури, етики, естетики, локального та глобального.

«Тема музею є болючою темою для українського культурного простору, і саме тому ми не пропонуємо європейську модель музею, яка базується на археології — збиранні усього найкращого, охороні та популяризації. Ми пропонуємо скоріше музей ідей — свою версію раю».

джерело: “UkraineNewsArt






Нет комментариев

Оставить комментарий или два